Cari di sini

iklan

Tuesday, 6 August 2013

Resepi Sambal Ikan Pauh (mangga muda)


Assalamualaikum w.b.t

Musim sekarang kerja saya asyik menulis entri pasal makanan, masakan dan resepi sahaja.
Mungkin ada yang bosan dengan entri perniagaan dan jualan, jadi boleh lah bertukar angin mencuba resepi yang saya kongsikan.

Bukan apa ini adalah sebagai peringatan untuk saya juga, kadang terlupa cara nak masak, jadi boleh rujuk di sini. Kadang nak kongsi dengan kawan-kawan dan pembaca yang sedang mencari-cari akan resepi ini.


Ok terus dengan resepi, kerana tak perlu panjang lebar, jimat masa pembaca sekalian.

 Resepi Sambal Ikan Pauh (mangga muda)
Bahan-bahan:
1) Ikan segar yang telah direbus dengan air, garam dan asam keping  (sejukkan dan ambil isi sahaja)
2) Buah mangga muda yang dikupas kulit dan dipotong kecil senang untuk tumbuk nanti
3) Cili hijau beberapa biji ikut tahap kepedasan yang anda suka
4) Ikan kering/masin yang siap digoreng (ambil isi sahaja)

Cara-cara:
1) Campur semua bahan-bahan dan tumbuk hingga lumat dan sebati
2) Boleh diangkat dan digumpal, letak di dalam pinggan.
3) Sudah pun siap resepi yang amat mudah tetapi menyelerakan.



Dah siap sepinggan sambal ikan dengan pauh muda, boleh dimakan begitu sahaja dengan nasi panas-panas, pasti menambah selera.


 Anda patut mencubanya.