Cari di sini

iklan

Sunday, 14 July 2013

Rutin Harian Terbaikkkkk

Assalamualaikum w.b.t,

Pada entri kali ini, hanya tulisan ringkas sahaja yang nak dikongsikan iaitu antara rutin harian terbaik..
Jika dapat diikuti sepanjang masa harian kita alangkah baik dan terurusnya jadual waktu kita. 

1) BANGUN AWAL

Rancang dan plan apa yang hendak dilakukan hari ini, jika dah di plan malam hari, maka ikut sahajalah rancangan tersebut.
Untuk sihat, minum air putih @ air masak sejurus selepas bangun dari tidur supaya sistem dalam badan kita dapat bereaksi @ bertindak balas dengan baik. 

2) SOLAT SUNAT TAHAJUD & SOLAT HAJAT

Lakukkan solat sunat setelah membersihkan diri, minta doa pada yang Maha Kuasa supaya permudahkan segala urusan hidup dan mati kita.

3) MANDI AWAL SEBELUM SUBUH

Setelah mandi dengan bersih, Syampu rambut dengan syampu D'herbs dan bilasan kali terakhir gunakan air Garam Bukit himalaya untuk naikkan aura diri.

Setelah siap mandi, gunakan krim rambut super lebat. Sapukan serata kepala, picit-picit dengan lembut.

Sebenarnya jika kita biasa amalkan mandi sebelum subuh, badan kita akan lebih sihat kerana suhu air pada waktu ini amat baik untuk badan kita. Ia dapat memecahkan lemak-lemak degil yang telah lama terkumpul dalam badan.

4) BERSEDIA UNTUK SOLAT SUBUH

Apabila dengar saja Azan subuh, boleh terus tunaikan solat Subuh 2 rakaat, jika rajin dan nak kan pahala yang banyak, tunaikan terlebih dahulu solat sunat 2 rakaat sebelum solat Subuh.5) MULAKAN RUTIN IKUT RANCANGAN AWAL


Ok, semoga apa yang dirancang dari awal pagi menjadi kenyataan, kalu niat kita betul dan cara kita lakukan betul, maka tak ada apa yang tak jadi, setelah kita berusaha, berdoa dan bertawakal semoga apa yang kita lakukan adalah berniat kerana Allah S.W.T., pasti ada ganjaran menanti kita.

Sekian dulu entri kali ini......
Semoga anda bisa membahagiakan dan menceriakan hidup anda sendiri dan orang lain.