Cari di sini

iklan

Tuesday, 4 March 2014

Terpaksa Buat Kerja Orang

Assalamualaikum w.b.t,

Sedikit celoteh saya pagi ini,

Dilema bekerja di bawah orang, beginilah ceritanya. Mesti yang ada terpaksa kena buat kerja orang. Jika bekerja sendiri lain pula dilema nya kan?

Gambar hiasan dari google


Dan jua menjadi dilema seorang pekerja yang bekerja dalam syarikat yang ada pelbagai bahagian, kadang ada orang tidak mahu jalankan tanggungjawab mereka dan main lepas tangan ke bahagian kita. Beginilah nasib jika masih bekerja di dalam sesuatu organisasi. Kes begini tak dapat lari dari berlaku walau sebaik mana syarikat yang kita duduki.

Jika kerja yang perlu dibuat adalah sangat mudah dan kita pula suka untuk membuatnya memang tidak akan jadi hal malah rasa seronok dan rasa ikhlas itu dengan sendirinya akan datang.

Perkara ini bukan saja pernah berlaku kepada saya tetapi juga kepada mereka yang sejawat dan seangkatan dengan saya yang sedang bekerja di tempat yang sama.

Bila dengar luahan mereka, ya kita sendiri pun boleh fikir dan rasa kasihan tetapi apa daya kita? hanya mendengar saja sebagai tempat meluahkan. Sedangkan kita sendiri pun alami nasib yang sama.

Ya memang ada tips nak pastikan yang kita hanya buat kerja kita sahaja dan mudah untuk naik sehingga kita yang berada paling atas, tetapi terpulang kepada daya usaha dan kehendak sendiri juga. Jika tidak ada rasa mahu, maka tidak boleh jadi. Lain kali saja saya kongsikan tips tersebut.

Apa yang penting di sini, saya nak kongsikan, setiap pagi bila nak pergi kerja atau sudah sampai ke tempat kerja, niatkan kerja kerana Allah. Kerana nak cari rezeki yang halal.

Antara kata-kata semangat:

 SENTIASA BERSYUKUR , BERSABAR DAN REDHA..
BERGEMBIRA MEMBUAT KERJA
INGAT MATLAMAT KERJA KERANA ALLAH


Maka, setiap kali baca ini, hati akan kembali sejuk dan ingat matlamat kerja. Tampal atau letakkan kata-kata ini berhampiran dengan tempat kerja kita dan mudah dinampak untuk dibaca.

Sekian dulu,
Semoga dapat ambil sedikit iktibar dan pengajaran, bukan hanya tahu merungut dan berburuk sangka. Ya masing-masing ada kerja yang sudah ditetapkan, jika ada tambahan atau perlu minta tolong, perlu tengok kesesuaian mereka pula. Semoga sikap kerjasama dapat dipupuk.

Salam ceria. Jika nak beli sebarang produk jualan saya, hubungi saya (pesanan tuan punya blog)Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah