Cari di sini

iklan

Tuesday, 25 February 2014

Tips Cegah Bau Badan

Assalamualaikum w.b.t,

Info asal dari web rasmi legacy secret


 http://harummalam.com/wp-content/uploads/2013/11/1383004_173954206129868_75986472_n1.jpgAPAKAH PENYEBAB PELUH BERBAU? 

Penyebab peluh berbau antaranya ialah kurangnya penjagaan kebersihan tubuh, terdapat kesan peluh yang tidak mengewap dan melekat pada badan, suka mengambil makanan yang mempunyai kalori tinggi, tekanan yang merangsang emosi negatif seperti kecemasan, gelisah, stress dan kemarahan akan mengaktifkan kelenjar peluh dan menguatkan bau tubuh yang tidak menyenangkan.


TIPS MENCEGAH BAU BADAN


Langkah awal untuk mencegah bau badan ialah mandi secara teratur minimum dua kali sehari. Sebaik-baiknya mandi dengan menggunakan shower berbanding dengan berendam. Hal ini kerana, air yang mengalir dapat menyingkirkan kotoran dan bakteria dengan lebih banyak berbanding air yang tidak mengalir.


Jangan hanya mengambil kira cara mandi sahaja. Tetapi, baju atau pakaian juga memainkan peranan penting terhadap bau badan seseorang. Justeru itu, pastikan pakaian yang anda pakai sentiasa bersih. Badan yang telah dibersihkan namun, tetap menggunakan pakaian yang tidak bersih akan mengundang masalah. Justeru itu, cucilah baju yang telah digunakan setiap hari supaya peluh yang melekat pada pakaian hilang.


Terdapat banyak produk yang khusus untuk menghilangkan bau badan. Gunakan deodoran yang mengandungi bahan untuk memerangi bakteria penyebab bau badan. Selain itu, anda juga boleh merendam kapas di dalam alkohol dan selitkan di bahagian ketiak selama beberapa minit untuk mengurangkan bau badan yang disebabkan oleh bakteria. Anda juga boleh merendamnya dengan menggunakan tea tree oil yang boleh menjadikan ketiak anda kekal kering serta terhindar daripada bakteria dan bau.


Makan dan minum secara teratur. Perbanyakkan minum air putih minimum 2 liter atau 8 gelas setiap hari. Dengan pengambilan air yang banyak akan mengurangkan fungsi kelenjar peluh dan seterusnya mengurangkan kemungkinan terjadinya bau badan. Selain itu, sangat baik juga mengambil buah-buahan yang mengandungi antioksidan dan sayuran berwarna hijau tua seperti bayam yang kaya dengan klorofil dan memberi kesan seperti deodoran semulajadi untuk tubuh. Hindari makanan dan minuman yang mengandungi kafein, coklat dan lemak. Bakteria sangat suka pada peluh yang mengandungi lemak. 

Anda akan menjadi lebih berkeyakinan sekiranya mempunyai bau badan yang segar dan menyenangkan. Bau badan yang menyengat akan menyebabkan pergerakan dan aktiviti anda terjejas. Justeru itu, anda perlu sentiasa memastikan tubuh badan anda sentiasa bersih bagi mengelakkan terjadinya bau badan.Untuk dapatkan sebotol Harum Malam, boleh hubungi saya. 
Harga Pasaran RM33 sebotol, hubungi saya untuk tawaran harga yang menarik.


Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah