Cari di sini

iklan

Tuesday, 18 February 2014

Makan Banyak Ikan Untuk Cerdik

Assalamualaikum w.b.t,

Ikan kembung

Ikan merah

Ikan sardin


Sebenarnya datang idea untuk menulis mengenai tajuk di atas adalah kerana Keropok Lekor.
Bukankah bahan utama keropok lekor adalah ikan dan sejak dua menjak ini makanan kegemaran saya adalah keropok lekor. Itu yang datang idea untuk bercerita mengenai ikan ini

Ya sejak saya sekolah menengah, cikgu Bahasa Inggeris saya selalu bercerita yang dia suka bagi anak-anak dia yang tengah membesar makan ikan kembung yang segar. Biasanya dia akn memebeli ikan yang bersaiz besar dan bakar sehingga masah, bagi anak-anak dia makan ratah macam itu saja. Kepercayaan dia, yang ikan ini baik untuk pembesaran tubuh badan serta minda mereka. Ya lah ikan kan sumber protein yang utama selaian banayak makanan yang lain. Dan sumber protein adalah lebih baik berbanding sumber karbohidrat. Jika badan kita tidak cukup sumber karbohidrat untuk bekalkan tenaga yang diperlukan, biasanya sumber protein baik yang tersimpan akan dicerna untuk ditukarkan kepada tenaga.

Ok, saya tidak mahu bicara sains secara lanjut di sini, apa yang saya nak kongsikan adalah Makan banyak ikan untuk cerdik, rasanya ada betul nya juga. Jadi, tak percaya boleh baca sini . 

Boleh tahu sendiri yang betul atau salah mengenai makan sumber protein terutama ikan segar contohnya ikan kembung yang segar dan besar menjadikan anak-anak yang sedang membesar cerdik.

Ini kerana apa, makanan yang dimakan oleh Rakyat Terengganu atau Kelantan yang berhampiran dengan laut, kebanyakkan nya bersumberkan ikan. Tengok saja lah makanan popular dari sana, iaitu keropok lekor, satay, kuah laksa atau lemak, kuah singgang ikan, kuah lemak nya juga dicampurkan ikan rebus untuk bagi lemak dan rasa yang sedap.

Ok saya berhenti di sini dulu, semoga berjumpa di lain entri.

Sekian.



Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah