Cari di sini

iklan

Wednesday, 16 March 2016

Rebus Kacang Kuda 3 Minit saja : Dengan Noxxa PC

Assalamualaikum w.b.t

Meh saya kongsikan resepi kacang rebus, kacang kuda. Kenapa nak kongsi pasal kacang kuda pula ni, ya saya pun baru saja tahu khasiatnya dan telah praktikkan. Maklumlah sekarang kan saya memang tengah menjaga makan, makan secara sihat dalam kehidupan supaya dapat terhindar  dari gejala penyakit terutama penyakit canggih 3 serangkai dan selainnya.

Untuk pengetahuan anda yang belum tahu kacang kuda adalah makanan yang berprotein tinggi berasakan tumbuhan. Kadang kita duk agak yang protein nimdapat dari sumber haiwan saja seperti daging dan ikan tetapi yang sebenarnya pun memang boleh didapati dari sumber kekacang seperti kacang soya, kuda dan kacang dal.

Diringkaskan caranya mudah sahaja, rendam semalaman kacang kuda. Sebenarnya kalau tak rendam pun tak jadi masalah tetapi akan mengambil masa yang lebih semasa memasaknya.
Jadi di sini kita nak jimat masa memasak dan jimat elektrik.
Tipsnya: rendam dulu kasi kembang kacang nya.

Kemudian, boleh dibasuh dan tapis, masukkan dalam periuk Noxxa.
Bubuh air sehingga terendam semua kacang.
ON suiz periuk dan setkan HP (High Pressure ) 3 minit sahaja.
ON kan fungsikan dan biarkan injap dalam keadaan 'Pressure' juga.
Apabila dah cukup masa, periuk akan berhenti memasak dengan sendiri dan bunyi bip bip kedengaran.
Boleh lah kita buka injap dan lepaskan tekanan wap ke udara.
Kemudian boleh tapis air dan dah siap untuk dimakan.
Awas! Pastikan kacang suam/sejuk dahulu.

Gambar di bawah menunjukkan perbandingan kacang kuda yang dimasak oleh periuk nasi biasa (Rice Cooker) yang ambil masa selama 45 minit.
Berbanding dengan Noxxa hanya 3 minit
15 kali ganda masa dapat dijimatkan dan sudah semestinya elektrik pun lebih jimat.

Perbezaan Kacang dimasak dengan Rice Cooker dan Noxxa

Inilah dia periuk kesayangan kita sekarang

Saya bukan cakap 0 tetapi sudah terbukti dengan pengalaman penggunaan saya sendiri.
Jika berminat nak beli dan ada satu di rumah, syaratnya gunalah ia sebaiknya. Kerana ia sangat-sangat membantu kerja-kerja kita memasak. Anda boleh hubungi saya.


Sila hubungi saya seperti di bawah bagi anda yang ingin membeli sebarang produk jualan saya,
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog DCL : http://sihatdancantikdengandcl.blogspot.my/
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah