Cari di sini

iklan

Wednesday, 25 February 2015

Kiraan STOK 2015

Assalamualaikum w.b.t,

SubhanaAllah, Masya Allah rupanya saya memang seorang pencatat dan perekod tetapi tidak sepanjang masa. Kata orang, tak istiqomah atau pun konsisten dalam hal mencatat dan merekod ini.
In shaa Allah azam saya pada tahun 2015 ini akan kembali dengan mencatat dan merekod semula. Bukan apa, memang sangat perlu untuk ada urusan yang hitam putih, segala itu boleh dijadikan sebagai rujukan di masa kita akan datang. Kadang bukan sekadar rujukan untuk diri kita tetapi juga untuk orang lain.
Bukan sekadar kiraan stok tetapi saya memang mencatat jualan harian sepanjang saya berniaga dan mudah untuk saya mengira untung, apa yang menjadi kelemahan saya adalah saya tidak suka mengira modal yang dikeluarkan. Hnaya tahu harga satu barang dan keuntungan yang saya dapat dari jualan saja.

Sebenarnya bukan semua pun barang yang saya jual kena saya sediakan modal dan simpan stok di rumah, ada juga yang saya hanya promosikan dan bila ada yang nak beli saya akan ambil stok dan bayar pada pembekal dengan duit bayaran mereka. Jadi sungguh mudah bukan.

Kita harus bijak jika nak berniaga, dan bukan nya semua perlu modal, Apa yang penting kita kena usaha untuk mempromosikan, bagitahu orang yang kita ada menjual produk baik punya. Kadang dengan menceritakan kebaikan produk pun, orang akan suka kerana tak semua orang minat untuk membeli tetapi apabila mereka tahu mengenai kebaikan produk kepada diri mereka, dapat membantu mereka atasi masalah yang mereka hadapi, maka akan mudahnya menreka keluarkan duit dan membeli dengan kita.

Dan jika modal dikeluarkan untuk produk jualan, pastikan tahu bagaimana nak pusing modal dari yang kecil pada permulaan dan menjadi semakin besar, bukan nya terus lesap keuntungan dan modal-modal sekali. Ini peringatan untuk diri saya sendiri yang baru saja berjinak-jinak dalam dunia perniagaan yang kadang ON kadang OFF, ON dan OFF untuk online dan offline, buka kdang buka dan kadang tutup. Tapi yang sebenarnya begitu lah sebab biasa itu adalah normal, lumrah kehidupan.

Baik sekian dulu.

Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages Serba Barang: Kedaionlinecikroki
Fanpages produk DCL: Stokis DCL
Fanpages  Tupperware : Tupperware

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan kanan blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah