Assalamualaikum w.b.t,
Banyak sangat makanan untuk berbuka jadi tidak tahu mana
satu yang harus dimakan dan dihabiskan
Jika tak habis, pembaziran, entah datang angin apa, mungkin
sebab semalam tak masak apa akibat paip pecah di rumah, jadi ketiadaan air menyukarkan
u ntuk memasak dan membasuh. Bila hari ini ada air dan anak-anak minta supaya
masakkan pasta spiral yang baru beli, maka dengan angin rajin saya pun masak
lah dengan menu yang sangat ringkas. Tambah lagi dengan masak nugget ayam
sendiri atau diberi nama cekodok ayam homemade, sedap dan enak dimakan. Dan
seperti biasa, jiran sebelah memang akan bagi makanan dia masak juga. Tambah lagi
makanan yang dibeli dari luar kononnya awal-awal tak dapat nak masak sebab paip baru
saja dibaiki dan ambil masa untuk gam kering, menjadikan makanan berbuka hari
ini sangat banyak dan beraneka.
Kebiasaan bulan
Ramadhan kali ini saya hanya berbuka seringkas dengan air minuman sihat, teh
hijau panas dan kurma sebiji. Jadi jika tidak masak pun tiada masalah bagi
saya. Cuma suami dan anak-anak pasti kena ada makanan untuk mereka, biasa saya
masak nasi pun jarang sekali habis.
Bulan Puasa kali ini benar-benar berjimat,
beras pun tak luak mana, nasi yang dimasak pun banyak kali tak habis. Ye lah
kita tak makan nasi, jika makan pun sedikit sangat, sang suami bila nampak kita
macam itu, dia pun tercabar dan makan sedikit juga.
Apa yang saya nak kongsikan di sini adalah pentingnya kita
menjaga kesihatan terutama di Bulan Ramadhan ini.
Dan selebihnya nak kongsikan resepi “Pasta Spiral Perisa
Tomyam” dan “Cekodok AYam Homemade”
Spiral digoreng dengan Cookware inspire Tupperware |
Semua minuman adalah saya punya |
Spiral siap untuk dimakan, tambah sambal penyet lagi sedap |
Cekodok Home made sedang digoreng |
Resepi Pasta Spiral Perisa Tomyam
Bahan-bahan:
Pasta yang dah direbus, campurkan sedikit minyak zaitun dalam rebusan
air semasa merebus
Ayam yang dicincang halus, saya beli ayam yang dah siap dikisar
Perencah tomyam kiub
Daun bawang yang dipotong halus
Bawang putih, merah dan sedikit halia
Cara-caranya:
1)
Tumis kan bawang dan halia
2)
Masukkan ayam dan perencah tomyam, jika boleh
tambah sedikit sahaja air supaya perencah mudah larut
3)
Masukkan pasta dan kacau sebati
4)
Akhir sekali masukkan daun bawang dan tutup api
Saya guna periuk dari Inspire Cookware jadi cepat masak dan
panas.
Boleh segra dihidangkan kepada anak-anak. Pasti mereka sangat menyukainya.
Resepi Cekodok Ayam Homemade
Bahan-bahannya:
Ayam kisar
Daun bawang dipotong
Sebiji telur
Garam
Lada hitam serbuk
Cili merah dipotong
Cara-caranya:
1)
Campurkan semua bahan, kacau sehingga rata
2)
Panaskan minyak dan bentukkan kecil-kecil
cekodok dengan sudu
3)
Goreng
dan biarkan garing
4)
Siap, dah boleh hiding dan makan dengan nasi
atau juadah yang lain.
Selamat mencuba, resepi yang mudah dan senang dibuat tetapi
sedap di makan.
Makanan tambahan lain kebetulan ada.
Sekian dulu, jika ada nak beli sesuatu barangan yang saya jual, boleh lah hubungi saya ya.
Sila
sms/whatsapp ke : 010-9336935
Sila buat
pembayaran ke
Akaun
Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank
Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Sila
sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh,
jumlah dan jenis bank)
melalui
SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat
tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti
Atau boleh
isikan pada BORANG PESANAN di ruangan kanan blog ini.
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party
Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini: Akademi
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini: Akademi
Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan
fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp
ke : 010-9336935
No comments:
Post a Comment