Cari di sini

iklan

Monday, 10 November 2014

Bahaya Bahan Plastik


Assalamualaikum w.b.t,

 Saya nak kongsikan pada anda mengenai bahaya bahan plastik, sebenarnya bahan kimia yang terdapat dalam plastik tersebut yang bahaya, bukan asalnya plastik.
Plastik yang terhasil dari bahan berbahaya sudah pastilah bahaya untuk kita dan manusia yng lain. Jom ambil masa sikit dan baca artikel di bawah, yang saya dah ringkaskan sedikit dalam entri ini.


Asalnya dari artikel ini.

  1. Plastic #3 (PVC- Polyvinyl Chloride): Baby lahir kurang berat, kanak-kanak mengalami masalah dalam pembelajaran dan kelakuan, menganggu sistem hormon dalam badan, menyebabkan cancer, kecacatan semasa lahir dan penyakit genetik. Ini adalah sangat logik berdasarkan pembelajaran saya semasa di universiti dulu dalam Biochemistry course kerana PVC mengandungi plumbum, dioxins, vinyl chloride dan sebagainya. 
  2. Plastic #6 (PS- Polystrene): Berdasarkan kajian ke atas haiwan, styrene boleh bertindak sbg neurotoxin yang berbahaya pada sel darah merah, hati, buah pinggang dan organ-organ di perut. Styrene ini juga boleh berkumpul dalam lemak badan once ingested (ditelan melalui pemakanan). 
  3. Plastic #7 (Other - mixed): Kalau kawan-kawan familiar dgn BPA, BPA ini datangnya daripada polycarbonate plastic yang bernombor 7. BPA ini boleh meniru (mimic) tindak balas hormon estrogen (hormon perempuan) dan kajian ke atas young animals menunjukkan BPA ini boleh menyebabkan kanser dengan menghasilkan kerosakan pada kandungan genetik kita. Kalau berlakunya genetic damage ini, fungsi normal sesuatu sel badan akan berubah. So logik lah kalau BPA ini dikaitkan dengan kanser.
Jadi sebab itu sangat penting untuk kita teruskan amalan memilih bekas plastik yang selamat untuk kita, anak-anak kita dan juga keluarga tersayang. Jom gunakan produk plastik dari Tupperware Brands yang sudah lebih 60 tahun terbukti ia selamat.

Lagipun di zaman moden ini, produk plastik seperti ini menjadi keperluan untuk diri kita dan masyarakat sekeliling. Bila orang ramai kata produk ini mahal, sebenarnya jika dikira semula tak mahal mana kerana produk plasti Tupperware adalah life time warranty, rosak boleh tukar yang baru. Jadi mana ada kedai yang boleh bagi kita barang ganti percuma jika dah rosak. Hanya satu-satu saja adalah produk Tupperware saja.

Jadi di sini, sempena bulan November ni, saya nak promosikan produk tupperware yang tengah hot iaitu set one touch petalz dan juga set botol air dengan bekas bekas untuk anak-anak di sekolah. Jika beli set anda akan dapat lagi tambahan hadiah tupperware dari saya. Jika anda beli di stokis, anda tidak akan dapat semurah itu dan hadiah tambahan.


Set botol air dan bekas bekal untuk anak-anak ke sekolah/pasti/taska dan rumah pengasuh.
hanya RM49 satu set. Untuk harga semurah RM35, siap dengan hamper dan reben, anda boleh hubungi saya 010-9336935, pasti anak-anak yang terima hadiah sebegini akan sukakannya dan rasa sangat dihargai.Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan kanan blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah