Cari di sini

iklan

Monday, 28 December 2015

BERIADAH DI TAMAN CABARAN

Assalamualaikum w.b.t,

Sudah banyak kali ingin datang ke mari dan Alhamdulillah sampai juga ke sini untuk melihat apa yang ada di Taman Cabaran, Putrajaya ini. Banyak kali mendengar cerita dari orang dan kawan sekeliling supaya bawa anak-anak beriada di sini kerana tempatnya dalam bangunan. Sesuai dengan cuaca sekarang yang tidak menentu dan kebanyakkannya hujan.

 
 
 
 
 


Jika berada di sini, orang dewasa dan anak-anak boleh beriadah tetapi untuk orang dewasa, aktivitinya sangat lasak dan perlu dibuat dengan kemahiran atau dipantau oleh mereka yang mahir.

Saya kongsikan sedikit gambar-gambar untuk tatapan semua supaya mendapat sedikit sebanyak gambaran mengenai Taman Cabaran di Putrajaya ini.

 Jadi ada 2 tempat yang berbeza untuk orang dewasa adalah di bawah dan untuk kanak-kanak adalah di atas berdekatan dengan CafĂ©, mudah untuk pengunjung singgah untuk minum dan menjamu selera.

 Sekian dulu.

 

Sila hubungi saya seperti di bawah bagi anda yang ingin membeli sebarang produk jualan saya,

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935



Facebook : Wan Rokiah


Fanpages: Stokis DCL

 

Sila buat pembayaran ke

Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

 

 

Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)

melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel

Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:

Nama Penuh,

Alamat Penghantaran,

No telefon,

Item Order dan kuantiti

 

 

Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

 

Jom beriklan di sini : SOHO Directory

Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan

Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki

Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi


Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:

Sms/whatsapp ke : 010-9336935


Facebook : Wan Rokiah

 

 

Friday, 25 December 2015

Perabot Idaman


Assalamualaikum w.b.t,

 Alhamdulillah biarpun sekian lama gambar –gambar yang saya ambil ini berada dalam simpanan saya tetapi saya tidak pernah jemu menatapnya dan baru kali ini saya berkesempatan untuk jadikan ia entri di blog ini. Ia bukan apa, sekadar perkongsian untuk menyatakan ia sebenarnya perabot idaman saya. Siapa yang tidak ingin rumah dipenuhi perabot yang kemas dan sedap mata memandang. Ia juga memberikan kesempatan untuk anda pembaca blog ini cuci mata bersama. Ia diambil semasa saya bersama kawan sekerja ke IOI Mall yang baru dibuka di Putrajaya. Dan ini adalah Home Living jika tidak silap. Walaupun sampai sekarang saya masih belum berpeluanguntuk mebeli apa-apa dari kedai ini tetapi melihat gambar dan susun aturnya sudah membuatkan jiwa tenang. Ia juga sebagai satu terapi diri di kala teringin rumah kemas. Dan ia dijadikan motivasi untuk saya sentiasa pastikan keadaan rumah kemas dalam masa yang sama, saya menyimpan angan dan cita untuk dapatkannya.


 

 Jika ikutkan hati, saya teringin membeli di IKEA sepertimana yang sering diwar-warkan yang harga nya jauh lebih murah tetapi perlu kerja lebih untuk memasangnya sendiri. Berlainan jika beli siap, memang bayar lebih mahal tetapi barangan kita beli  puas hati sebab yang pakar memasangnya. Kesilapan yang berlaku kurang.

 Bila sebut IKEA, dah lama saya teringin untuk ke sana, tetapi kata kawan saya, jika tak pernah pergi memang jakun untuk membeli barangannya. Kena buat ukuran dan kena tahu ukuran keluasan rumah kita untuk pastika ia benar-benar muat dengan ruang dalam rumah kita. Adalah satu perabot dari IKEA yang saya dah beli, itupun beli dari kawan. Ia memang sangat selesa dan berkualiti tinggi, iaitu kerusi hitam lepat dan mudah alih.

 
Ruang dapur yang canggih dan moden, seronok kan jika dapur kita pun seakan ini atau sebegini rupa. Mesti kerajinan untuk memasak hari-hari semakin bertambah.

 
Ruang Dapur: Seronok memasak

Ruang pejabat atau SOHO juga boleh dijadikan ruang belajar untuk anak-anak. Buat masa ini anak saya memang tak perlukan ruang begini, tetapi jika ada, ia adalah satu bonus. Mungkin dalam masa setahun atau 2 tahun lagi saya memang benar-benar ingin kan ruang begini di bilik tidur anak saya untuk mudahkan mereka belajar dan mengulangkaji pelajaran.

 
 
 


Sekian dulu coretan kali ini.

Memang seronok bila dapat berangan macam-macam, namun ia bukanlah suatu impian kosong jika kita sanggup berusaha ke arah itu.

 

Sila hubungi saya seperti di bawah bagi anda yang ingin membeli sebarang produk jualan saya,

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935



Facebook : Wan Rokiah


Fanpages: Stokis DCL

 

Sila buat pembayaran ke

Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

 

 

Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)

melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel

Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:

Nama Penuh,

Alamat Penghantaran,

No telefon,

Item Order dan kuantiti

 

 

Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

 

Jom beriklan di sini : SOHO Directory

Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan

Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki

Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi


Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:

Sms/whatsapp ke : 010-9336935


Facebook : Wan Rokiah

 

 

 

Thursday, 24 December 2015

Bantu Mereka yang Memerlukan (GCTEA)


Assalamualaikum w.b.t,
Alhamdulillah seharian semalam melalui hari yang sibuk namun Berjaya melepasinya. Apa yang saya dah ceritakan di laman muka buku saya, saya ingin bercerita dengan lebih panjang dan jelas lagi di blog saya ini. Ceritanya Bantu mereka yag memerlukan dengan GCtea, teh penyekat gula yang saya memang ada guna di rumah dan telahpun menjadi ahlinya.

Kisahnya begini, saya memang rasa sangat kasihan dengan mereka yang kena penyakit kencing manis dan darah tinggi. Jika boleh saya sekarang ini tak nak dengar langsung akan 2 penyakit ini, macam dah anti sangat apalagi dengan orang-orang yang terdekat dan yang dikenali. Sebab itu sebolehnya saya ingin tegaskan, wahai manusia di muka bumi ini terutama umat Islam, jagalah kesihatan anda, hiduplah secara sihat, makanlah secara sihat. Janganlah kita amalkan cara hidup dan terutamanya pemakanan yang menjadi punca utama kepada penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi dan jantung tersumbat.

Balik dari kerja petang semalam, jiran saya panggil saya dan ada borak panjang mengenai serba sedikit kisah dan jemputan pada hujung minggu nanti. Terkeluar juga cerita yang anak saudara beliau, yang lebih kurang umurnya dengan saya,dalam 30an dah kena hampir potong kakinya disebabkan mengidap penyakit kencing manis. Tetapi anak saudaranya tak nak dipotong kaki dan lari dari Hospital Serdang. Masya Allah, memang saya tak sangka ‘along’, nama gelaran anak saudara jiran yang juga tinggal berdekatan kawasan perumahan saya ini mengidap penyakit begini kerana pada mata kasar saya, Nampak dia sihat dan susuk badan tak ada lah ‘gemuk’ nampaknya. Tapi itu lah pandangan mata sering menipu, yang betul dan hakikatnya tidak sama. 

Jadi sebagai alternatif saya bagi beberapa sachet GCTEA untuk digunakan oleh jiran saya ini untuk minum dan juga kepada ‘along’ untuk mengurangkan kadar bacaan gula dalam darah dan semoga sembuh dari penyakit berbahaya ini.

Sebenarnya memang saya ada amalkan GCTEA ini tetapi bukan setiap hari kerana dalam masa yang sama saya amalkan minum green tea panas yang saya jual dari Nature Care produk Tupperware Brands. Saya memang dah agak sedar dengan perkara kesihatan ini setelah Allah bukakan pintu hati saya. Terima Kasih Allah dan terima kasih juga bekas jiran saya yang dah jadi kawan karib buat masa ini, Allah jadikan beliau orang tengah dalam mengubah cara pemakanan saya yang meangkumi juga cara hidup orang Islam. Kita makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan.

Jika anda ada di kalangan keluarga dan saudara terdekat yang terkena kencing, cubalah, bagilah GCTEA ini kepada mereka, bantulah mereka.

Jika tak tahu mana nak cari GCTEA ini, boleh hubungi saya. Saya juga salah seorang agen GCTEA.

Bagi kita yang sihat pun, amalkan minum GCTEA, elok tau

Gambar: dari google



Sekian dulu,

Sehingga berjumpa semula esok  @ lusa ya.
Sila hubungi saya seperti di bawah bagi anda yang ingin membeli sebarang produk jualan saya,
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935

Facebook : Wan Rokiah

Wednesday, 23 December 2015

3 Hari Bertapa Dalam Rumah


Assalamualaikum w.b.t,

 

Ya selama 3 hari berturut-turut saya seakan patah kaki dan hanya berada di dalam rumah tanpa keluar ke mana-mana. Kiranya menjadi surirumah yang tiada kenderaan untuk ke mana-manalah. Ada 1 kali saya keluar ke kedai runcit berdekatan itu pun untuk belanja anak-anak dengan makanan atau barangan kesukaan mereka.

 

Kenapa saya bertapa dalam rumah selama 3 hari berturut-turut, jika ikut betulnya hampir 4 hari. Sebab yang pertama kerana anak bongsu saya (pada ketika ini masih bongsu) demam dan badannya panas pada pagi Rabu semasa baru bangun tidur, walaupun rasanya anak saya demam bermua dari ahad petang lagi tetapi demam biasa saja yang hilang panasnya apabila makan ubat demam biasa. Tetapi nak dijadikan cerita “bertapanya saya”, pada pagi Rabu tersebut, badannya panas lain dari biasa, maka saya putuskan yang saya perlu menjaga nya sendiri tanpa menghantar ke taska. Jadi si abang pun sama lah, saya tak hantar juga walaupun sepatutnya ikut hati saya memang hantar saja sebab apabila di Day care, dia sekurang-kurangnya belajar bergaul dengan kawan yang lain da nada sesi hafalan doa, jika berada di rumah, kebiasaannya memang cerita kartun saja yang ditengoknya dari pagi sampai malam.

 

Bebali kepada cerita bertapa tadi, sebab yang keduanya adalah kereta saya yang seakan-akan kaki saya tiada bersama, sebab saya menghantar ke bengkel kereta untuk tujuan ketuk dan cat selepas dilanggar dan berlanggar bulan lepas. Kiranya dari petang Selasa lagi saya sudah patah kaki. Maka ia menguatkan lagi yang sepatutnya saya hanya berada di rumah saja.

 

Tapi apa yang saya nak kongsikan dengan tuan puan pembaca budiman sekalian, walaupun saya berada di rumah dan tidak dapat ke mana-mana, Alhamdulillah Allah mudahkan urusan dan murahkan rezeki saya yang sedang menjaga anak yang sakit ini dengan jual beli atas talian yang sangat dikatakan masyuk. Inilah yang saya katakana indahnya berbisens online, indahnya berniaga atas talian, dengan hanya berada di rumah pun, urusan jual beli dapat dijalankan seperti biasa dengan syarat, ada usaha dari pihak kita dan selebihnya memohon pertolongan Allah S.W.T. Yang paling tak disangka pelanggan yang dah order lama dulu dan hold ordernya, boleh lunaskan dan selesaikan pesanan dia pada masa ini. Alhamdulillah duduk tak duduk dapat juga keuntungan lebih dari RM200 sepanjang 3 hari berada di rumah tanpa keluar dari rumah. Tuan puan pembaca sekalian kena ingat bukan nikmat ini datang bergolek dengan usaha hari ini namun ia usaha dari tahun 2013 dan masih berterusan usahanya hingga kini.

 

Syukurlah. Maka saya sudah lama buka peluang untuk anda dan mereka yang berminat dengan bisnes online ini supaya ambil langkah pertama dengan menghubungi saya, minta cara dan tunjuk ajar supaya dapat bersama-sama menjana pendapatan walau hanya berada di rumah, walau hanya separuh masa jika masih bekerja makan gaji.

 

Sekian dulu,

Sehingga berjumpa semula esok  @ lusa ya.

Sila hubungi saya seperti di bawah bagi anda yang ingin membeli sebarang produk jualan saya,

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935



Facebook : Wan Rokiah


Fanpages: Stokis DCL

 

Sila buat pembayaran ke

Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

 

 

Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)

melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel

Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:

Nama Penuh,

Alamat Penghantaran,

No telefon,

Item Order dan kuantiti

 

 

Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

 

Jom beriklan di sini : SOHO Directory

Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan

Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki

Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi


Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:

Sms/whatsapp ke : 010-9336935


Facebook : Wan Rokiah

 

 

Monday, 21 December 2015

Petua Nak Kurus

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, saya pernah draft kan entri ini pada bulan Mei tahun ini. Tetapi saya tak sempatkan postkan sebab belum ada perkongsian ayat-ayatnya, hanya ada gambar ini sahaja. Dan Alhamdulillah pada hari saya penuhkan ayat-ayat dan sedia untuk dikongsikan dengan semua, dan yang paling seronok, saya telah pun kurus. Sebenarnya ayat "kurus" itu sudah tidak penting lagi tetapi sihat yang lebih utama, bila anda diet sihat dengan niat nak kurus, dengan niat nak sihat, dengan niat nak mudah bergerak, jadi ia menjadi mudah.

Tak ada lagi seperti ini, rujuk gambar di bawah:




Bila dah Nampak hasil, orang akan mula bertanya apa petua awak kurus? apa petua awak sihat?
Jadi saya nak kongsikan petua Nak Kurus dan Sihat,
Selebihnya terpulang kpada diri anda sendiri untuk bertindak dengan Allah sebagai penentu.

Yang pertama adalah
Jaga makan, jauhi benda atau makanan yang lambat hadam seperti mi dan daging merah.
Petua ini ramai yang akan abaikan jika mereka memang penggemar mi dan daging.

Kenapa ia perlu dijauhkan apabila anda niat nak kurus dan sihat, kerana makanan ini lambat hadam. Jika dalam sebulan sekali anda makan, ia tidak menjadi apa tetapi cuba bayangkan jika anda ambil berkali-kali dalam sebulan.
Baik, saya bagitau anda, daging , ia mengambil masa dari 4-5 hari untuk hadam di dalam perut. Bayangkan dari hari kita makan, ia masih diproses sehingga hari ke 4 atau 5 ikut sistem pencernaan dalam badan kita. Sebab itulah punca perut buncit dan sebagainya.
makan boleh tetapi dengan kadar sedikit dan jarang-jarang sajaja.

Yang kedua adalah,
Banyakkan minum air putih dan jauhi air manis. Setiap 25kg berat badan kita, perlu 1L air putih dan tips untuk yang nak turun berat badan, kena lebihkan air secara berperingkat untuk mudah detox dan nyah toksin dari badan. Bayangkan setiap kali kencing pun lemak akan turun bersama tau. Ini boleh dijadikan motivasi untuk minum lebih banyak air putih.

Sekian dulu 2 petua dari saya, jika nak tahu lagi, dating lagi ya ke blog ini dan saya akan kongsikan tips yang lebih banyak ya.
Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935




Blog 3 : Bisnes

Facebook : Wan Rokiah

Fanpages Serba Barang: Kedaionlinecikroki

Fanpages produk DCL: Stokis DCL

Fanpages  Tupperware : Tupperware

 

Sila buat pembayaran ke

Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

 

 

Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)

melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel

Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:

Nama Penuh,

Alamat Penghantaran,

No telefon,

Item Order dan kuantiti

 

 

Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan kanan blog ini.

 

Jom beriklan di sini : SOHO Directory

Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan

Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki

Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi


Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:

Sms/whatsapp ke : 010-9336935


Facebook : Wan Rokiah

 

 

Thursday, 17 December 2015

Jaga Kesihatan Masa Sihat

Assalamualaikum w.b.t,

Bertemu lagi kita dengan isu kesihatan lagi, saya bukan doktor, saya bukan pakar kesihatan tetapi niat saya hanya untuk berkongsi dari pengalaman sendiri.

Bukan nak kata apa
Tapi alhamdulillah sejak amalkan pemakanan sihat, bukan saja badan dah turun berat (10kg turun) tetapi saya dah hampir 2 tahun tak ada tonsil kat tekak
Yang paling seronoknya tumit kaki yang pecah langsung sembuh, tiada kesan pecah langsung sedangkan sebelum ini penat juga duk tenyeh atau sapu dengan krim untuk kaki yang pecah, padahal kesannya sedikit saja, tidak efektif mana. Sekali bila jaga pemakanan, badan sihat
Sangat menakjubkan. Terima kasih Allah


Sebagai wanita dan ibu yang ada anak 2, Alhamdulillah sangat Allah berikan 'turning point' untuk saya berubah menjaga makan dari yang tak sihat kepada yang sihat, bukan ambil masa yang sekejap dan bukan lama tetapi bila berhasil, ia akan kekal menjadi rutin hidup kita yang hebat.

Sebenarnya sebut pasal 'turning point' ada cerita di sebaliknya. Tetapi saya akan ceritakan nanti la ya, di entri yang akan dating.

Sebenarnya nak jaga kesihatan adalah semasa kita sihat, bila dah sakit, tiada guna lagi.

Jadi beringat lah wahai pembaca blog saya semua.

 Saya nak kongsi  saja bagi yang degil tak nak jaga pemakanan secara sihat walau dah tahu cara nya
Alasan demi alasan diberikan
Bukan mudah nak yakinkan orang
Walau nampak hasil depan mata
Kita yang jaga kita yang dapat
Dan orang sekeliling kita juga yang bahagia


Siapa susah jika kita selalu sakit? Itu ini tak sihat, sakit sana sakit ini
"Mencegah lebih baik dari Merawat"

Perkongsian untuk sedarkan diri sendiri dan orang-orang yang saya sayang saja
Tiada kena mengena dengan anda yang saya tak sayang dan tak peduli pun
Sekian dulu ya.


nak beli the untuk sihat, untuk kurus? tinggi antioksida
mai cuba sekotak, pasti puas hati

Premium Green Tea


Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935




Blog 3 : Bisnes

Facebook : Wan Rokiah

Fanpages Serba Barang: Kedaionlinecikroki

Fanpages produk DCL: Stokis DCL

Fanpages  Tupperware : Tupperware

 

Sila buat pembayaran ke

Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)

 

 

Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)

melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel

Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:

Nama Penuh,

Alamat Penghantaran,

No telefon,

Item Order dan kuantiti

 

 

Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan kanan blog ini.

 

Jom beriklan di sini : SOHO Directory

Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan

Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki

Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi


Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:

Sms/whatsapp ke : 010-9336935


Facebook : Wan Rokiah