Cari di sini

iklan

Monday, 31 March 2014

Dilema Ibu Mengandung : Sembelit


Alhamdulillah, diberikan rezeki oleh Allah S.W.T, sekali lagi saya mengandung. Tetapi penyakit sembelit yang telah pun bebas sebebasnya dari saya kini kembali menyerang. Sembelit penyakit? Ya bagi saya sembelit adalah satu penyakit yang menyakitkan. Baru faham bagaimana perasaan anak-anak yang mengalami sembelit terutama anak sulung saya. Ya saya ada bagi supplemen untuk mereka bagi menggalakan mereka berselera untuk makan dan membuang air besar dengan baik tetapi kekurangan minum air putih juga menyebabkan punca kepada permasalahan ini.

Berbalik kepada tajuk dilema ibu mengandung mengenai sembelit, ya saya ada banyak supplemen dan saya tahu khasiatnya adalah untuk melembutkan najis dan menyenangkan proses pembuangan. Cuma selepas disahkan mengandung, jadi supplemen-supplemen seperti ini saya hentikan seketika untuk memberi laluan rutin harian sebagai ibu yang hamil, apa yang dipentingkan adalah makanan tambahan untuk si bayi di dalam perut.

Jadi bermula hari ini, mari kita amalkan pemakanan sihat dengan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Antara buah yang dibeli hari ini tetapi rupanya baru tau ibu mengandung tidak elok untuk makan nangka kerana dikhuatiri ada gas. Tetapi ada terbaca yang nangka adalah buah yang paling elok untuk hilangkan sembelit dan melawaskan pembuangan.



Tetapi adalah elok jika amalkan supplemen macam rutin sebelum mengandung kerana supplemen tidak merbahayakan kandungan. Saya amalkan pengambilan Nu clonz keluaran produk DCL.


Sekian dulu.



Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah






Sunday, 30 March 2014

Resepi Kuih Sagu

Assalamualaikum w.b.t,

Bila dah teringin dan cari kat gerai-gerai yang biasa jual kuih sagu ni tiada, maka alternatif nya adalah buat sendiri. Lagipun kuih ini senang sangat, senang buat, senang makan. Cuma tang nak cari kelapa muda atau kelapa parut agak susah nak dapat.

Saya pun kali ini hanya dapat kelapa parut dari kelapa yang tua, janji perasaan teringin sudah terlunas. Selalu sebelum buat kuih ini, saya google dulu resepi dan cara buat dan banyak yang dapat maklumat dari blog-blog. Dan saya pilih yang sesuai dengan citarasa saya.

Kali ini giliran saya pula untuk kongsikan di blog, jom kita belajar resepi mudah untuk kuih sapu yang sangat sedap dimakan.

Bahan-bahan:
Sagu 1 cawan
Air 3 cawan
Gula dalam 3 sudu makan
Sirap (Pewarna)
Daun Pandan 2 helai (bagi bau wangi)
Kelapa parut, saya sampur sedikit garam dan kukus sebentar untuk bagi kelapa tahan lama, elak dari basi.


Kelapa parut dah siap kukus


Cara-caranya:
1) Panaskan kesemua air dengan daun pandan dan sirap. Bila dah berbau wangi, keluarkan daun pandan.
2) Basuh sagu dan masukkan dalam periuk, kacau sekejap dan masukkan gula.
3) Apabila gula dah hancur, boleh tutupkan api.
4) Masukkan sagu/ Pindahkan ke dalam bekas untuk dikukus. Pastikan panaskan pengukus terlebih dahulu.
5) Kukus kuih sagu dalam 20 minit dan tutup api.
6) Sejukkan kuih sagu (saya suka masukkan dalam peti dulu).
7) Potong kecil-kecil dan gaulkan dengan kelapa parut tadi
Sudah siap!

Kuih sagu saya yang sudah siap dikukus

Kuih sagu yang sedang tunggu masa untuk dipotong dan digaul dengan kelapa parut.

Inilah rupa kuih sagu saya, kecil saja, sekali sumbat dalam mulut, ngam-ngam, hehe


OK, sampai sini dulu kali ini, bagi anda yang nak membeli produk jualan saya, boleh hubungi saya

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah

Saturday, 29 March 2014

Testimoni MRS [Ruam di Muka]

Assalamualaikum w.b.t,

Hari ini saya nak kongsikan satu testimoni terbaru yang saya sendiri dapat dari pelanggan saya selepas dia menggunakan MRS, Miracle Refreshing Spray.

Ya musim yang panas sekarang ini tidak kira waktu siang atau malam memang sangat mudah untuk orang yang mempunyai kulit sensitif untuk naik ruam dan seumpamanya. Jadi MRS ada sebagai penyelesai masalah ini.

Ok, ceritanya begini,
Pelanggan saya ini adalah warga vietnam, pekerja di tempat yang sama dengan saya
Al kisahnya dia mengalami gatal-gatal kulit muka, macam ruam, habis merah muka dia
Ada kawan (pelanggan saya juga) pinjamkan dan bagi sedikit MRS untuk dia sapu di muka dan apa yang dia rasa adalah sangat lega, tak gatal lagi dan merah-merah juga hilang

Terus minta nak beli trial pack yang RM9.90 (saya selalu jual RM10), senang tak perlu untuk bagi balik 10sen.

Apa yang dia kata ialah " bagus lah minyak ni, saya nak satu"

Dan ini adalah bukan pelanggan saya yang terus beli dari saya, tetapi melalui orang tengah yang saling berkongsi kebaikan produk MRS ini.


Bagi anda di luar sana yang ingin mendapatkan MRS seperti gambar di bawah, boleh buat pilihan nak pek yang berapa ml dan hubungi saya untuk maklumat pembelian.

Saya selitkan gambar iklan untuk kegunaan MRS, bukan sahaja untuk ruam tetapi untuk pelbagai jenis masalah yang lain.




Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi

Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah
 

Friday, 28 March 2014

Pesan Mak : Jangan Berhutang 2

Assalamualaikum w.b.t,

Jika anda masih ingat dan memang mengikuti blog ini, saya pernah menulis mengenai pesan mak jangan berhutang ini di entri yang lepas. Boleh rujuk di sini.

Masih berkisar mengenai pesan mak ini dan saya sendiri telah amalkan dalam kehidupan keluarga saya di mana semasa membeli peralatan kelengkapan rumah, peti sejuk, mesin basuh, perabot seperti  set bilik tidur, sofa dan meja makan saya telah beli secara tunai. Tiada skim ansuran atau hutang.

Pada tahun lepas atau rasanya dua tahun lepas, suami saya ingin membeli motorsikal juga berjenama LC, saya tidak tahu kenapa kaum lelaki berdekatan saya sangat meminati motorsikal jenis ini. Juga saya beli secara tunai walau si suami memang berkeinginan membeli secara ansuran dan bayaran bulanan hanya rendah.

Saya tetap berkeras utnuk membeli secra tunai dengan cara saya mengeluarkan sedikit duit simpanan sendiri yang memang tak banyak dan dicampur dengan pinjaman syarikat yang dibuat selama setahun. Ini kerana bayaran bunga yang rendah iaitu hanya sebanyak 3% untuk sejumlah pinjaman yang kita pinjam, memang sangat murah berbanding dengan mana-mana pinjaman di bank. sSyaratnya tempoh pinjaman dan bayar balik hanyalah 1 tahun bersamaan 12 bulan. Maknanya di sini jika pinjaman sebanyak RM5000, bunga hanya RM150 yang dibayar sekali sahaja pada permulaan bulan bayar, bukan setiap bulan ada penambahan.

Dengan duit itulah, berjaya kami beli motorsikal secara tunai dan tinggal untuk bayar bulan-bulan kepada syarikat di tempat saya bekerja sahaja.

Saya teringat ada kawan saya beli kereta secara tunai. Kereta baru Perodua Viva. Betapa dia berdisiplin menyimpan wang dan beli secara tunai. Kisah ini memang benar berlaku dan boleh dijadikan motivasi untuk kita amalkan petua jangan berhutang tetapi simpalah duit dan beli secara tunai.

Biar nampak tak mewah tetapi hati senang.
Sekian dulu.




Untuk pembelian setiap produk jualan saya, boleh hubungi
Sila sms/whatsapp ke : 010-9336935
Blog 3 : Bisnes
Facebook : Wan Rokiah
Fanpages: Stokis DCL

Sila buat pembayaran ke
Akaun Maybank : 1122 6908 0045 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)
Akaun Bank Rakyat : 2208 0606 1357 (Wan Rokiah bt Wan Mohd Nor)


Sila sertakan bukti pembayaran (masa, tarikh, jumlah dan jenis bank)
melalui SMS/Whatsapp/Inbox Facebook/Emel
Maklumat tersebut hendaklah dinyatakan seperti di bawah:
Nama Penuh,
Alamat Penghantaran,
No telefon,
Item Order dan kuantiti


Atau boleh isikan pada BORANG PESANAN di ruangan bawah blog ini.

Jom beriklan di sini : SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : Syarat pengiklanan
Jom beli barangan keperluan semasa anda di sini : Kedaionlinecikroki
Jom beli kelengkapan parti harijadi di sini : Party Solution
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini:
Akademi

Untuk yang berminat mendaftar belajar asas blog dan fanpage, hubungi melalui:
Sms/whatsapp ke : 010-9336935
Facebook : Wan Rokiah